De strijd tegen vuurwerk: een reminder aan het waarom

Van de week zag ik een jongen aangereden worden door een busje. Ik fietste ernaar toe om te checken of ik kon helpen. Een paar andere mensen deden hetzelfde en er werd direct gebeld met 112. Binnen 2 minuten was de politie er en een minuut later arriveerde er een ambulance. De jongen werd direct geholpen. Wauw! Was mijn eerste reactie. Wat woon ik toch in een fijn land. Een land waar je binnen een paar minuten kan rekenen op hulp van medeburgers en instanties.

Tegelijkertijd maakte deze ervaring mij een beetje pissig, omdat ik de afgelopen week vol afschuw gelezen heb over de schade die de oudjaar/nieuwjaars ‘traditie’ vuurwerk veroorzaakt heeft. 4340 meldingen bij de brandweer, bijna 1300 gewonden waarvan 358 op de spoedeisende hulp en waarschijnlijk tussen de 15 en 20 miljoen euro aan schade. Daarbij was meer dan de helft van de gewonden onder de 20 jaar en een groep daarvan zelf jonger dan 10 jaar!

Elke jaar wordt de situatie erger. Deels omdat we steeds meer geld uitgeven aan het kopen van vuurwerk. Dit jaar was dat maar liefst 77 miljoen euro. Daar zit al het illegale gekochte vuurwerk nog niet eens bij. Deze stijging heeft niet alleen directe gevolgen, maar veroorzaakt meer mist op de weg en uitstoot van giftige stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Dit jaar zorgde dit voor veel onrust op de weg met zelfs de dood van een bestuurster tot gevolg.

Wat het meest verontrustende van alles is, is dat het grootste deel van de schade veroorzaakt wordt door illegaal vuurwerk en vandalisme. Twee factoren die enorm lastig onder controle te krijgen zijn. Voor illegaal vuurwerk geldt dat het nauwelijks te controleren is op veiligheid. Gezien de enorme hoeveelheid illegale vuurwerk wat toch binnengesmokkeld wordt, betekent dit dat er veel illegaal verwerk in omloop is. Mogelijk zijn onschuldige klanten hier niet eens van op de hoogte. Wat het gevaar nog eens vergroot.

Dan hebben we nog het vandalisme dat gepaard gaat met het afsteken van vuurwerk. Het is toch ongelofelijk wat voor geweld de aanwezigheid van vuurwerk blijkbaar met zich meebrengt. Het gaat zelfs zo ver dat er op mensen geschoten wordt. Dit jaar heeft dit zelfs het leven van een persoon gekost. Dan hebben we nog het trieste verhaal van het gezin uit Arnhem, waarbij vader en zoon omkwamen. Moeder en dochter liggen zwaargewond in het ziekenhuis. Wat voor vreselijks moet er nog meer gebeuren voordat er stappen ondernomen worden om dit soort leed te voorkomen?

De belangrijkste stap is de afschaffing van particulier vuurwerkgebruik. Er gaat naar mijn mening (en de mening van half Nederland) teveel mis om zoiets gevaarlijks als vuurwerk vrij te laten gebruiken door ongeïnformeerde en onverantwoordelijke of onvoldoende voorgelichte volwassen en kinderen.

Tuurlijk, begrijp ik heel goed dat het hier gaat om een traditie. Voor veel mensen is het ook een belangrijke traditie. Aan deze mensen vraag ik om jezelf echt eens diep van binnen af te vragen hoe essentieel vuurwerk is om een jaar af te sluiten en een nieuw jaar feestelijk in te gaan. Is het al de gewonden, de schade, vandalisme en gevolgen voor het milieu nou echt waard? Vaak zijn het degenen die van dichtbij vuurwerkleed hebben ervaren, die voor een verbod zijn. Moet het bij jou ook zover komen of voorkom je dit liever?

We zijn gezegend om te leven in een land zonder oorlog, een land waar er binnen een paar minuten hulp voor je is, een land waar zoveel zo goed geregeld is. Waarom houden we deze verwoestende traditie nog aan en vieren iets positiefs nog steeds met iets zo destructiefs als vuurwerk? Tijd voor verandering.

3 thoughts on “De strijd tegen vuurwerk: een reminder aan het waarom”

  1. Gewoon je kop houden vuurwerk ontploft niet vanzelf

    Pak die er slecht mee opgaat op en ga eens beter handhaven op illegale vuurwerk

    Verbieden helpt toch niet Duitsland en België en Polen verkopen het dan nog steeds

    1. Hoi,

      Bedankt voor je reactie. Ik begrijp wat je zegt. Met mijn blog wil ik graag duidelijker maken wat de gevolgen zijn. We hebben allemaal een mening en die mag er zijn en ook mijn blog bevat dat inderdaad. Net zoals jij een mening hebt waar ik zeker begrip voor kan tonen, hoop ik dat je mijn mening ook respecteert.

      Groeten Sandya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *