Racisme de wereld uit helpen? Begin bij jezelf…

Als klein meisje in de speeltuin is mij meerdere malen gevraagd om terug te gaan naar mijn eigen land. Als jong kind op de basisschool ben ik regelmatig uitgelachen als ik mijn banaan aan het eten was. Als puber op middelbare school vonden mijn klasgenoten het grappig om propjes mijn krullende haren te gooien, want die bleven in mijn haar hangen. Bewust of niet, veel van deze pesterijen kwamen voort uit het feit dat ik niet wit ben. Ook als volwassen persoon heb ik regelmatig het gevoel dat ik door een andere bril bekeken word. Tot nu toe heb ik helaas nooit de moed gehad om er iets van te zeggen. Zo ben ik niet opgevoed door mijn ouders. Zij maakten hetzelfde mee, maar ook zij bleven voornamelijk stil. Dit deden zij, omdat dat in hun ogen nodig was om mee te kunnen met de maatschappij. Onruststokers worden niet gewaardeerd en er moest toch brood op de plank komen. En ja, zo werd en wordt dat door veel mensen bestempeld: onrustveroorzakers in een ‘prima’ draaiende maatschappij. Stil blijven is daarom veiliger en makkelijker, maar dat is nu voorbij. Het jaar 2020 is aangekomen en dacht bij zichzelf: tijd voor verandering.

Nog nooit zijn er zoveel mensen opgestaan om te uiten wat er zich al jaren lang in onze maatschappij afspeelt.

Zelf ben ik regelmatig begonnen met een blog over discriminatie en racisme, maar ik durfde dit nooit te publiceren. Ik was net zoals mijn ouders bang voor de gevolgen die het voor mijn leven zou hebben. Totdat ik zag hoeveel mensen wel de moed hadden om de straat op te gaan, stukken te schrijven, op tv te verschijnen en zonder angst de strijd aan zijn gegaan. Ik kijk tegen deze mensen op en bedank ze voor de moed die ze mij hebben gegeven om dit nu te schrijven.

Waar ik vooral op in zou willen gaan, is een manier om zelf te kunnen bijdragen aan verandering in de wereld.

Veel aanwezige racisme bestaat door vastgeroeste manieren van denken over bepaalde groepen mensen. Deze zijn ontstaan gedurende de opvoeding, negatieve ervaringen of misinformatie in bijvoorbeeld de media. Ze zijn inmiddels automatisch en het kan dat je niet door hebt dat jouw gedachten vooroordelen bevatten. De gebeurtenissen van de afgelopen weken hebben ons echter duidelijk gemaakt dat het nu echt tijd is dat we allemaal kritisch naar ons eigen manier van denken gaan kijken. Zolang we dit niet doen, blijven er automatisch negatieve gedachten hangen die jouw waarheid blijven. Het moment is aangebroken om met onszelf in gesprek te gaan en proberen te achterhalen of onze gedachten terecht zijn. Want daar begint verandering.

Het kunnen hele simpele dingen zijn.

Als er bijvoorbeeld een donker persoon langs je loopt, wat denk je dan? Sta hier even bij stil en nog beter: vergelijk dit eens met jouw gedachten op het moment dat er een wit persoon langsloopt. Bestaat er verschil? Wat is dan het verschil? Waar denk je dat dit verschil vandaan komt? Ga het gesprek met jezelf aan. Hoe vaker je dit doet, hoe bewuster je van jouw eigen gedachten wordt en hoe meer invloed je zal krijgen op mate van voordelen die je hebt. Zelf pas ik dit ook toe en het heeft mij enorm geholpen om bewuster te worden van mijn eigen vooroordelen, die uiteindelijk steeds minder aan het worden zijn. Probeer het eens en zet je zo in voor een betere wereld zonder racisme voor jou en de generaties na jou.

Wat ik tot slot nog wil meegeven dat ik het vreselijk vind wat racisme de afgelopen weken allemaal veroorzaakt heeft in de wereld.

Ik vond het echter lastig om in de enorme massa van informatie en opinies een goed geïnformeerd stuk te schrijven over de gebeurtenissen. Ik heb mijn blog om die reden persoonlijk gehouden. Ik besef mijn heel goed dat het probleem en de oplossingen veel groter zijn dan ik hier beschrijf. Het zal ook niet van de ene op de andere dag anders zijn, maar doe je best om beter te zijn. Op een gegeven moment zal je verandering bij jezelf zien en draag je bij om samen een betere wereld met gelijke behandeling voor iedereen te creëren.

8 thoughts on “Racisme de wereld uit helpen? Begin bij jezelf…”

    1. Moedig dat je jouw stem last horen! Belangrijk dat we blijven praten en onderzoeken toch? Dat recht hebben we in dit land. Onderzoek jezelf en de vreemde ander, wie die vreemde ander voor jou ook is. Mooie reflectieve vragen.

  1. Mooi San! Mooi dat je het uit jouw eigen ervaringen heb geschreven.

    Er wordt nog steeds getwijfeld of het bestaat. Jong en/of oud we hebben er mee te maken.

    <3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.